sunnuntai 9. tammikuuta 2011

TOP 10 Action Sankaria by Sakkearts

Lyhyesti sijat 10-6

10. Dolph Lundgren - Vanha tanskalaisjyrä, ansaitsisi uuden tulemisen. Masters of the Universe, Täydellinen Sotilas ja Rocky 4.

9. Jet Li - Nopea liikkeissään, Jet Li loisti leffoissa Once Upon a Time in China ja sen jatko-osissa.

8. Chow Yun-Fat - Toinen aasialaisherrasmies, luotibaletin maestro. The Killer, A Better Tomorrow ja Once A Thief ovat loistavia räiskintöjä, Hiipivä Tiikeri, Piilotettu Lohikäärme edustaa myös.

7. Vin Diesel - Lähinnä yhden roolin takia. Kaveri kun on Riddick. Loistava Pitch Black, keskiverto Chronicles of Riddick ja mainio Escape from Butcher's Bay-peli. Jatkoa odotellessa.

6. Christian Bale - Batman. Mahtavuutta.



5 - Kurt Russell. Snake Plissken. Eipä tuohon muuta tarvitsisi lisätä. Pako New Yorkista tehtiin pienellä rahalla ja siitä tuli kulttiklassikko. Jatko-osakin tuli, tällä kertaa paettiin Los Angelesista, mutta se jäi vähän maalistaan. Toki Plissken oli oma itsensä. Lisäksi Kurt loisti Stallonen rinnalla kyttäkaksikko Tango & Cash-leffassa ja pelasti maailmamme Tähtiportti-elokuvassa, joka siirtyi suhteellisen onnistuneesti tv-sarjaksi. Russelin uralle mahtuu mainioita toimintakomedioita kuten myös vakavampia action-iskuja. Säpinää Chinatownissa ja The Thing esimerkkeinä. Viimeisimpänä on tuleva klassikko, Death Proof.



4 - Steven Seagal. Tässä on kaveri, joka osaa oikeasti itämaisia kamppailutaitoja. Seagalin leffat tuntuvat yleensä muita action-leffoja väkivaltaisemmilta. Luultavimmin kaverin luita rikkovien aikido-liikkeiden ansiosta. Seagal myös tuntuu olevan roolitettu aina EX-jotain. Entinen marine, Entinen CIA-agentti.. Onko sitten kyseessä vaikea ihminen, vai miksi hän on aina jossain muussa duunissa. Vai onko tämä jatkokouluttautumisen esikuva. Seagal painaa vieläkin leffojaan markkinoille, vaihtelevalla menestyksellä tietenkin. Vaikka nyt jo ikä ja maha alkavatkin painaa, on Steven Seagalilla monta huippu EX-roolia plakkarissaan, Vaikeasti Tapettava ja Nico ollen klassikoksi luokiteltavia.





3 - Bruce Willis. Ura lähti nousuun Konnankoukkuja Kahdelle-sarjasta, josta siirryttiin jokseenkin samanhenkisen John McClanen wifebeater-paitaan.. McClane oli silo-otsaisten sankareiden aikana musta lammas. Mies näytti tavalliselta. Ei jättilihaksia tai liioiteltua ase-arsenaalia. Välillä ei edes kenkiä. Die Hard oli elokuvasarja, jonka valtti oli haavoittuva sankari. John McClane kävi helvetin läpi ensimmäisessä osassa ja lopussa näytti myös siltä. Yltäpäältä veressä, linkaten ja ääni murtuen hän silti kohtaa pääpahiksen ja voittaa. Ja saa ex-vaimonsa takaisin. Siinä sinikaulustyöntekijälle esikuva, jos mikä. John McClane oli myös varmasti Willisin uralle leima, jatko-roolit kun tuntuivat olevan vesitettyjä versioita John McClanesta. Jokikyttä, Last Boy Scout... Olisivat voineet pienillä muutoksilla olla Die Hardin väliosia. Tätä nykyään Willis tekee vielä elokuvia, mutta puhuu luovuttavansa pian paikkansa Jason Stathamille, mies onkin osoittanut olevansa seuraajan arvoinen.



2 - Sylvester Stallone. Uransa alkuaikona erillaisella actionilla alkanut Italian Stallion valoi maineensa Action-miesten joukkoon parilla roolilla, joita herra sitten toisti jatko-osissa. Rambo ja Rocky on sama mies. John Rambo on sissitaistelun erikoismestari ja amerikkalaisuuden kääntöpuoli, ainakin ensimmäisessä elokuvassa First Blood. Sittemmin Rambo on auttanut isänmaataan pelastamalla sotavankeja ja tuhoamalla noin puolet vihollisen muonavahvuudesta. Rambo teki loistavan paluun viime vuosina, olemalla yksi tylyimpiä action-leffoja tässä vaahtokarkkitoiminnan aikakaudella, jolloin kaikki vastustajat ovat tietokoneella luotuja. Rocky taas on astetta todellisuuden makuista draamaa, jossa nyrkit puhuvat tunteiden ohella.. ADRIAAAN! Stallone tekee yhä toimintaa, The Expendables ollen hyvä, vanhan ajan toimintaleffa, joka kokosi yhden aikakauden suurimmat nimet saman tittelin alle. Siitä kiitos. Cobra, Tango & Cash, Cliffhanger ja Demolition Man ovat oivia esimerkkejä miten tehdä toimintaa. Kunpa vain uus-hollywood ottaisi oppia historiastaan..



1 - Arnold Schwarzenegger. Miehen meriitteihin lukeutuvat mm. Mr. Universe-kisojen mestaruuksia sekä 80-90-lukujen kovimmat toimintapläjäykset. Conan Barbaari, Predator, Terminator 2 edustavat timanttisinta osaamista. Jopa myöhempien aikojen keskinkertaisuudet kuten End of Days, 6. Päivä ja Sivulliset uhrit ovat Arskan vuoksi katsomiskelpoisia. Voipa olla, että ilman Arnoldia kyseisistä leffoista ei kukaan olisi tietoinenkaan.. Nykyään Arnold on jättänyt elokuvamaailman ja edustaa politiikassa, hyvä niin, viime aikaisien kuvien perusteella voidaa olettaa, entinen Herra Universumi on vain varjo entisestä lihasmassastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti